Scroll to top

Ortodoncija

U vremenu kada je sve veća potražnja za savršenim osmijehom suvremena dentalna medicina nudi odgovor u vidu ortodoncije, koja je u stanju ispraviti svaku nesavršenost i postići lijep, zdrav i pravilan osmijeh.

Ortodoncija

U vremenu kada je sve veća potražnja za savršenim osmijehom suvremena dentalna medicina nudi odgovor u vidu ortodoncije, koja je u stanju ispraviti svaku nesavršenost i postići lijep, zdrav i pravilan osmijeh.

Glavni je cilj ortodoncije ispraviti nepravilan odnos zubi i okolnih struktura pomoću fiksnih i mobilnih aparata. Nepravilni zubi nisu samo estetski problem, već i zdravstveni problem koji dovodi do krive raspodjele žvačnih sila i nastanka mišićnih i zglobnih bolova, povlačenja zubnog mesa i opterećenja zuba.  Takvi su zubi također podložniji karijesu i parodontnim bolestima.

Uzroci lošeg položaja zubi:

 • nasljeđe
 • urođene anomalije (pokrovni, križni ili otvoreni zagriz, obrnuti prijeklop, pomak sredine, dijastema, kompresija)
 • loše navike poput sisanja prstiju, tiskanja jezikom, nepravilnog gutanja, disanja na usta i sl.
 • prerano izgubljeni mliječni zubi

Prednosti ortodontske terapije:

 • uspostavljanje pravilnog zagriza
 • rješavanje bolnih stanja i poremećaja žvačnog sustava
 • nošenje aparata u potpunosti je bezbolno
 • ne postoji dobna granica za nošenje aparata

Prije postave aparata:

Svaki pacijent je poseban i zahtjeva detaljnu analizu i dijagnostiku, kojom će se ustanoviti može li se ortodontskim tretmanom riješiti određena anomalija. Ukoliko je preporučljiv kreće se s individualnim planom terapije:

 • dijagnostika i analiza problema – klinički pregled,  uzimanje otisaka, detaljno fotografiranje, analiza rentgenskih snimki (ortopantomogram/panorama i LL snimka-laterolateralni kefalogram), izrada trodimenzionalnog modela zubi
 • liječenje eventualnih karijesa
 • konzultacije na kojima određujemo cjelokupni individualni plan terapije – tijek, trajanje i krajnje ciljeve
 • određivanje optimalnog aparata za zube koji odgovara pacijentovim potrebama

Nošenje ortodontskog aparata u potpunosti je bezbolno, a kod nekih se pacijenata zna javiti blagi osjećaj nelagode i zatezanja prvih par dana od postavljanja aparata i nakon promjena žica. Razlog je što svi aparati rade na principu primjene lagane sile na zube i čeljust.

Mobilni aparati

Idealno vrijeme za prvi pregled kod ortodonta je u dobi od 7-8 godina. Ključ za uspješno rješavanje određenih anomalija leži upravo u njihovom ranom otkrivanju. Skeletne malformacije i problemi zagriza najkvalitetnije se mogu sanirati dok je čeljust još u fazi rasta i razvoja. Time se sprječava mogućnost za dugotrajnije, kompliciranije, a time često i skuplje tretmane. Vrlo često je terapija mobilnim aparatima i dovoljna, pa kasnije nema potrebe za fiksnim aparatom.

Mobilni ortodontski aparatići su pomične naprave, što znači da ih pacijenti mogu sami izvaditi i staviti nazad u usta, a mogu se podijeliti na monomaksilarne (obuhvaća jedan zubni luk) i bimaksilarne (obuhvaća oba zubna luka). Glavna je funkcija mobilnog aparata odnos gornjeg i donjeg zubnog luka i modifikacija rasta čeljusti.

Terapija mobilnim aparatima moguća je samo u ranoj fazi ortodontske terapije i to kod djece s mješovitom denticijom. Kada završi faza rasta i razvoja jedino je rješenje fiksni ortodontski aparat.

Fiksni aparati

Fiksne aparate koristimo za korekcije estetske i funkcijske prirode u fazi kada se završi rast i razvoj čeljusti. Nošenje fiksnog aparata često se zna koristiti i u pripremi za protetsko, implatološko ili kirurško liječenje. Na taj način, sinergijom raznih disciplina postižemo harmoniju žvačnog sustava i idealni estetski dojam.

Za razliku od mobilnog aparata, koji samo ispravlja odnos čeljusti, fiksni aparati određeni su kako za korekciju funkcija zuba i žvačnog sustava, tako i za korekciju estetskih nesavršenosti. Time se sprječava prekomjerno trošenje zuba, opterećenje zgloba i mišića, a uz to se olakšava i čišćenje i održavanje higijene cjelokupne usne šupljine.

Vrijeme nošenja fiksnog aparata ovisi o vrsti anomalije, ali i vrsti ortodontske naprave koja se koristi. Najčešće terapija traje 18 +/- 6 mjeseci i u potpunosti je bezbolna. Postava aparata traje oko pola sata i u tom se procesu lijepe bravice na zube, koje se povezuju zubnim lukovima. Na terapiji se mijenjaju lukovi, pri čemu dolazi do pomaka zuba.

Razlikujemo metalne i estetske bravice, koje biramo na temelju estetskih zahtjeva pacijenata i karakteristika samog aparata. Neovisno o opciji rezultati su pouzdani i učinkoviti, jer svaki aparat radi na principu blagih bioloških sila koje unutar fizioloških granica pomiču zube u željeni položaj.

Duljina terapije ovisi o vrsti anomalije, dobi pacijenta i njegovoj spremnosti glede redovitih dolazaka na kontrole. Važna je i dobra oralna higijena, jer će se tako postići stabilnost i trajnost postignutih rezultata. Problemi uzrokovani lošom oralnom higijenom mogu smanjiti ili poništiti učinak terapije. Ukoliko je oralna higijena jako loša ortodont ima pravo prekinuti terapiju i skinuti fiksni aparat.

Retencijska faza

Podjednako važno razdoblje je ono nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata. Tada kreće razdoblje retencije, koje je sastavni dio svake ortodontske terapije, a ima za cilj zube zadržati u željenom položaju.  Mobilni retainer ili udlaga izrađuje se na temelju otiska nakon skidanja fiksnog aparata i pacijentu se predaje na dan skidanja.

Izrađuje se u dentalnom laboratoriju od tanke, prozirne plastike i nosi se po uputama ortodonta. U početku se retainer nosi 24 sata dnevno jer je potrebno 10 do 12 mjeseci da se koštano tkivo u potpunosti mineralizira oko zuba. S vremenom se vrijeme nošenja retainera smanjuje i to na način na koji odredi ortodont. Kod pacijenata starijih od 18 godina retencija je doživotna. Ukoliko se ne nosi retainer zubi će se s vremenom vratiti u položaj prije ortodontske terapije.

Važno je održavati pravilnu higijenu usne šupljine i samog aparata, kojeg treba prati četkicom u hladnoj vodi, a kada nije u ustima mora biti smješten u posebno predviđenoj kutijici. U slučaju loma aparata potrebno je hitno nazvati ordinaciju kako bi se napravio novi retainer.

Fiksni retainer se lijepi materijalom za ispune na unutarnju stranu zuba, kako bi spriječili kompresije segmenata između očnjaka, te kako bi se zadržao položaj sjekutića. Neovisno o nošenju fiksnog retainera potrebno je nositi i mobilni retainer po uputstvima ortodonta, kako bi se održao lijep i skladan osmijeh postignut terapijom.