Scroll to top

Dječja stomatologija

Briga o oralnom zdravlju zubi započinje od najranije dobi. Pedodoncija, odnosno dječja stomatologija, bavi se liječenjem zubi kod djece od njihovog rođenja, pa sve do kraja adolescencije. Glavni je cilj pedodoncije prevencija i sanacija karijesa na mliječnim i trajnim zubima.

Dječja stomatologija

Briga o oralnom zdravlju zubi započinje od najranije dobi. Pedodoncija, odnosno dječja stomatologija, bavi se liječenjem zubi kod djece od njihovog rođenja, pa sve do kraja adolescencije. Glavni je cilj pedodoncije prevencija i sanacija karijesa na mliječnim i trajnim zubima.

Budući da rad s djecom zahtjeva poseban pristup i metode, a prvo je iskustvo sa stomatologom najbitnije, posebne napore ulažemo da im svaki posjet ostane u lijepom sjećanju. Na taj bi način bez straha pristupali svim zahvatima, ali i uvidjeli važnost brige o zdravlju zubi od malih nogu. Svaka se hrabrost kod nas nagrađuje, a našim najmanjim pacijentima daje poticaj da uvijek prekoračuju svoje mogućnosti.

Posebnu pažnju pridajemo individualnom psihološkom pristupu djetetu kao pacijentu, tako da se strah i ostali potencijalni problemi uspješno eliminiraju u najranijoj fazi djetetova razvoja.

Osnove dječje stomatologije su:

  • pečaćenje fisura
  • topikalna fluoridacija
  • popravljanje zubi oštećenih karijesom
  • učenje o pravilnoj oralnoj higijeni i važnosti redovitih pregleda

Pečaćenje fisura

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. One su pogodno mjesto za nakupljanje bakterija i mjesto potencijalnih karijesa, baš zbog svoje teške dostupnosti. Prije pečaćenja fisura mjesto se očisti, a zatim se na njega stavi kompozitni materijal, koji omogućuje visoki stupanj prevencije kroz dugi niz godina.

Topikalna fluoridacija

Fluoridacija je postupak kojim se djeci na trajne zube premazuje fluor u obliku tekućine, gela ili laka. Ova je metoda u potpunosti bezbolna i sprječava karijes na dječjim zubima, jer smanjuje razvoj bakterija, te povećava količinu i kvalitetu sline koja čini zube otpornijima.

Popravljanje zubi oštećenih karijesom

  • pregled i anemneza na temelju koje se izrađuje plan terapije i daju savjeti o njezi djetetove šupljine
  • svi postupci su u potpunosti bezbolni zahvaljujući anesteticima koji su posebno prilagođeni za djecu
  • zub očišćen od karijesa ispunja se estetskim kompozitnim ispunom i na kraju se polira

Učenje o pravilnoj oralnoj higijeni i važnosti redovitih pregleda

Najbolje vrijeme za prvi preventivni pregled je oko prve godine djetetovog života, a najkasnije do navršene treće godine. Cilj prvoga pregleda je upoznati se s djetetom, kako bi se stekla veza i povjerenje, te kako bi dodatno educirali roditelje o važnosti mliječnih zuba i sprječavanju nastanka karijesa.

Rani su pregledi od izuzetne važnosti jer mogu otkriti eventualne karijese, detektirati ortodontske anomalije i otkloniti nepoželjne navike (dude, bočice). Preglede je potrebno ponavljati svakih 6 mjeseci, osim ako stomatolog ne odredi drukčije.

Do treće godine bi trebalo biti prisutno svih 20 mliječnih zubi. Trajni zubi izlaze tako da resorbiraju korijene mliječnih pri čemu se oni rasklimaju i sami ispadnu. U težim slučajevima stomatolog može sam izvaditi mliječne zube.

Pogrešno je mišljenje kako ne treba voditi brigu o mliječnim zubima jer će oni na kraju ispasti i biti zamijenjeni trajnim zubima. Osim što su važni radi žvačne funkcije za dijete, oni sudjeluju i u razvoju čeljusti, te formiranju zagriza. Stoga prerano izvađeni mliječni zubi mogu dovesti do deformiranja trajnih zubi, pri čemu će biti potrebna ortodontska terapija kako bi ih se vratilo u ispravan položaj.

Loša oralna higijena može dovesti do niza loši promjena kod djeteta. Bol ili razoreni zubi mogu otežati probavu i na taj način usporiti rast djeteta, djeca mogu početi otežano govoriti, a njihov jezik može uzrokovati guranje novih zuba izvan zagriza. Važno je djeci ne davati zaslađene napitke prije spavanja ili tijekom noći, jer tijekom spavanja smanjuje lučenje sline i šećer se duže zadržava na površini zuba, što pogoduje nastanku bakterija koje dovode do karijesa.

Prilikom nicanja prvih trajnih zubi, između 6 i 7 godine života, savjetuje se i preventivni odlazak ortodontu. Na temelju pregleda i RTG snimke čeljusti vidjet ćemo kakav je odnos trajnih i mliječnih zubi, postoje li kakve anomalije ili krive navike poput guranja jezika, disanja na usta i sl., dogovoriti tijek terapije ukoliko je potrebno, te daljnje kontrole. Rana prevencija je ključ za brzo i uspješno ispravljanje svih nepravilnosti čeljusti i zuba.

Prepustite nam brigu o svojoj djeci i omogućite im najbolju moguću njegu od najranije dobi!