fbpx
Scroll to top
en hr

Opća stomatologija

Osnovni je cilj svih stomatoloških zahvata očuvanje zdravlja zubi i sanacija onih kojih su uništeni karijesom. Suvremene terapijske metode i minimalno invazivne tehnike sve više omogućuju očuvanje svih zdravih dijelova zuba.

Opća stomatologija

Osnovni je cilj svih stomatoloških zahvata očuvanje zdravlja zubi i sanacija onih kojih su uništeni karijesom. Suvremene terapijske metode i minimalno invazivne tehnike sve više omogućuju očuvanje svih zdravih dijelova zuba.

Prevencija zauzima bitno mjesto u cjelovitoj stomatološkoj zaštiti, a uključuje dijagnostiku, preventivne postupe, te sanaciju trauma zuba i karijesnih lezija.

Upravo su prevencija, pravilna oralna higijena, te postupci koji čuvaju zube i čine ih otpornima prema bakterijama, glavni u sprječavanju nastanka karijesa. U svojim ordinacijama veliku važnost posvećujemo edukaciji svakog pacijenta o načinu kako može zaštiti svoje zube i na pravilan način provoditi osobnu oralnu higijenu.

Estetski kompozitni ispuni

Restauracija zubi estetskim kompozitnim ispunima danas je jedan od najraširenijih postupaka u stomatologiji. Kompozitni materijali estetski i funkcijski nadomještaju oštećeno zubno tkivo i uspješno saniraju zube oštećene karijesom i manje traume zuba, a izvrsni su i za sanaciju manjih estetskih nesavršenosti, poput promjena veličine, boje i oblika zubi.

Današnje ispune odlikuje vrhunski efekt imitacije prirodne boje zuba, a uz to posjeduje sve bitne mehaničke i biološke karakteristike. Oni se mikromehanički i kemijski vežu za zub pomoću adhezijskih sustava i time osiguravaju čvrstu vezu između ispuna i zuba.

Prednosti estetskih kompozitnih ispuna:

 • djeluju kao prirodni zubi
 • nema potrebe za odstranjivanjem i zdravog dijela zuba, kao kod amalgamskih ispuna
 • povezuju se mikromehanički sa zubnom strukturom
 • primjenjivi su na svim površinama
 • ispunjavaju sve estetske i funkcionalne zahtjeve
 • pojava osjetljivosti javlja se ponekad i vrlo kratko traje

Estetski kompozitni ispuni tako su gotovo u potpunosti zamijenili amalgamske ispune, jer je njihov učinak kvalitetniji i dugotrajniji, zahvaljujući vrhunskim materijalima i mogućnosti sanacije minimalno invazivnim metodama.
Ovisno o veličini karijesa razlikujemo jednoplošne, dvoplošne i troplošne ispune.

Nakon punjenja potrebno je regulirati visinu, kako pacijent ne bi imao problema sa zagrizom, te ih ispolirati kako bi ispun bio gladak i manje podložan za daljnje nakupljanje bakterija.

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Već nakon 4 sata nakon pranja zubi formira se plak – naslage bakterija koje se neprestano talože na površini zuba i glavni su uzrok problema s upalama desni.

Pravilna oralna higijena koja uključuje ispravno četkanje, korištenje interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta, može usporiti i smanjiti nastanak plaka na zubima. Plak se s vremenom formira u zubni kamenac i tada ga je u mogućnosti otkloniti samo u stomatološkoj ordinaciji. Iako stvaranje kamenca nije moguće spriječiti on se zahvaljujući dobroj oralnoj higijeni i redovitim odstranjivanjem u ordinaciji može održavati pod kontrolom.

Čišćenje zubnog kamenca u potpunosti je bezbolan proces koji traje do pola sata, ovisno o stanju svakog pojedinog pacijenta, pri kojem se omekšavaju i uklanjanju naslage sa zubi. Izvodi se ultrazvučnim instrumentima, koji dovoljno snaži da razbiju nakupine na zubima, ali opet nježni da čuvaju svaki dio zuba. Time se sprječava razvoj bolesti zubnog mesa, gingivitisa i parodontitisa, koji u konačnici može dovesti i do gubitka zubi.

Pozitivni učinci čišćenja kamenca su uklanjanje neugodnog zadaha i skidanje pigmentacijskih obojenja koji nastaju radi konzumiranja napitaka ili pušenja. Nakon odstranjivanja kamenca površina zuba se polira kako bi bila glatka i time manje podložna za daljnje stvaranje kamenca.

Vrlo često se pacijenti nakon uklanjanja kamenca odluče i na tretman pjeskarenjem. Pjeskarenje je isto jedna od tehnika čišćenja zubi koja se izvodi uz pomoć aparata koji izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi koja uspješno uklanjaju nakupine naslaga i pigmentacije na zubima, vraćajući im tako prirodnu boju i sjaj. Nakon pjeskarenja zubi su glatki i blistavi, izbijeljeni, bez tragova pigmentacija na zubima, te dodatno zaštićeni od daljnjeg sakupljanja nečistoća.

Gingivektomija/gingivoplastika

Vrlo često kod naših pacijenata vidimo tzv. gummy smile – osmijeh kod kojeg se vide zubi gornje čeljusti, ali i veliki dio zubnog mesa. Stomatologija više nego ikada vodi računa i o vrhunskim estetskim standardima osmijeha, stoga i ne čudi porast broja zahvata estetske prirode.

Temeljni je cilj gingivektomije postići skladan i pravilan omjer zubi i zubnog mesa. Jednostavnim kirurškim zahvatom uklanjamo višak zubnog mesa ili ujednačavamo njegovu visinu, čime postižemo harmoničniji izgled cjelokupne čeljusti.

Zahvat se obavlja pod lokanom anestezijom, a rezultati su odmah vidljivi. Nakon zahvata važno je usnu šupljinu održavati čistom i pridržavati se uputstava oko izbora hrane i načina čišćenja zuba.

Gingivoplastikom se zubnom mesu daje prirodan izgled (oblik). Tim se kirurškim zahvatom ispravljaju malformacije i asimetrija uzrokovane genetičkim faktorom, no zahvat može imati i isključivo kozmetičku svrhu.

Ovisno o stanju koriste se dvije metode:

 • korištenje lasera ukoliko je potrebna manja korekcija
 • klasična kirurško-parodontološka metoda ukoliko su potrebne veće korekcije

Endodoncija

Zubi kod kojih je došlo do upale zubnog živca (pulpe) podvrgavaju se mikrokirurškom zahvatu, endodonciji. Jedan od glavnih uzroka je karijes koji nije na vrijeme saniran, pa je prodro do pulpne komore koja se nalazi unutar krune zuba i korijenskih kanala. Endodontski je zahvat jedan od najpreciznijih i najsloženijih zahvata, a o njegovoj uspješnosti ovisi samo očuvanje zuba.

Glavni je cilj endodontskog tretmana dijagnosticirati i sanirati bolno stanje, spriječiti širenje infekcije prema okolnom koštanom tkivu, očistiti i popuniti kanal zuba koji je pod procesom, te očuvati sam zub. Upravo se zahvaljujući endodonciji brojni zubi mogu spasiti prije vađenja. Zubi koji su bili pod endodontskim liječenjem jednako su funkcionalni kao i vitalni zubi, a njihov se korijen može koristiti i za protetske nadomjestke.

Pacijenti često dolaze s nekim od simptoma – pulsirajuća bol ili bol pri zagrizu, osjetljivost na promjenu temperature ili otok na području upale. No, postoje slučajevi kada bol izostane iako je zub u procesu, stoga su potrebne redovite kontrole, jer nesaniranje dovodi do još većih komplikacija poput nastanka cista, granuloma, oticanja i sl.

Tijek zahvata:

 • rendgenska snimka zuba koji je pod upalom
 • uklanjanje karijesa koji je zahvatio zubno tkivo
 • sanacija upaljenje zubne pulpe
 • čišćenje zubnog kanala kako bi se uklonile bakterije i inficiran dentin
 • ispunjavanje kanala biokompatiblim materijalom kako bi se očuvao zub od bakterija i ponovne infekcije
 • restauracija zuba ispunom ili protetskim nadomjestkom
 • ponovno snimanje zuba kako bi se ustanovilo da je dobro očišćen i ispunjen

Cijeli je postupak u potpunosti bezbolan jer se provodi pod lokalnom anestezijom.

Parodontologija

Jeste li znali da je parodontitis glavni uzročnik gubitka zubi kod odraslih? Bolesti parodonta su progresivne, vrlo ih je teško zaustaviti, a tkiva koja su uništena gotovo je nemoguće sanirati. Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koji učvršćuju zube.

Glavni uzročnik parodontoze su bakterije koje se nalaze u zubnom plaku. Plak je mekana tvorba koja se može pronaći uz rubove zubnog mesa i koja čvrsto prijanja uz sam zub. Bakterije proizvode toksine i otrove koji uzrokuju infekciju koja razara tkivo. Tada dolazi do povlačenja zubnog mesa i nastanka parodontnih džepova.

Prvi stadij upale zubnog mesa (gingivitis) može se u potpunosti izliječiti. No, neadekvatna higijena, neredoviti posjeti stomatologu, ali i loša genetika, slab imunitet, konzumiranje lijekova, loši ispuni i protetski radovi, mogu vrlo brzo dovesti do širenja bolesti na drugi stadij – parodontitis. Glavni simptomi koji upućuju na razvoj parodontne bolesti su: otečeno i crveno zubno meso, krvarenje, loš zadah, formiranje parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba.

Samo liječenje ovisi o stupnju i obliku razvoja pojedine parodontne bolesti. Kod gingivitisa uklanja se zubni plak i kamenac iznad gingive. U terapiji se kombinira osobna oralna higijena (četkanje, korištenje interdentalnih četkica i antiseptičkih tekućina), te strojno čišćenje kamenca u ordinaciji.

Za sanaciju parodntitisa potrbno je odstraniti meke i tvrde naslage koje su smještene u dubini parodontnog džepa, nakon čega slijedi čišćenje plaka i kamenca koji se nalaze na površini zubnog korijena ispod razine gingive.
U slučaju kada je bolest uznapredovala koriste se i kirurške metode liječenja, pri čemu se nastoji regenerirati tkivo i kosti, te preoblikovati zubno meso kako bi se zaustavilo povlačenje.

Iako je u posljednje vrijeme parodontologija doživjela najveći napredak, a metode liječenja pokazuju izvanredne rezultate, naš su glavni pristup preventivni pregledi kojima bolest saniramo u samim njezinim začecima.

Zoom Advanced Power

Razni učinci utječu na promjenu boje vaših zubi. Razlozi mogu biti genetske prirode ili kao posljedica učestale konzumacije obojane hrane i pića, korištenja antibiotika ili loših radova na zubima.

Kada se caklina potroši ona postaje sve tanja zbog čega tamnija boja dentina dolazi više do izražaja. Stoga je potrebno – kako bi se vratila bijela boja zuba – promijeniti kemijsku strukturu pigmenta koji se nalazi u samom zubnom tkivu. Taj se postupak provodi pomoću aktivnih molekula kisika koje uz pomoć hidrogen peroksida ulaze u strukturu zuba i mijenjaju mu boju.

U našoj ordinaciji možete uživati u brzom i bezbolnom izbjeljivanju zahvaljujući Zoom Adwance Power tehnologiji. To je učinkovit i inovativan sustav izbjeljivanja koji možete dobiti samo u stomatološkoj ordinaciji.
Kandidati su svi oni koji imaju zdrave zube, a željeli bi imati ljepši i sjajniji osmijeh.

Proces izbjeljivanja zubi:

 • pregled i eventualno čišćenje kamenca
 • zaštita gingive
 • nanošenje Zoom gela i postupak izbjeljivanja lampom
 • nanošenje ACP gela kako bi se smanjio osjećaj eventualne nelagode

Tretman izbjeljivanja zubi omogućuje izbjeljivanje do 8 nijansi bez pojave osjetljivosti i to u samo 45 minuta! Rezultati su vidljivi odmah, a ukoliko se vodi briga o svojim životnim navikama i oralnom zdravlju efekt izbjeljivanja može trajati i do godine dana.

48 sati nakon tretmana potrebno je izbjegavati:

 • kavu/crni čaj
 • crveno vino
 • gazirana pića
 • hranu s jakom pigmentacijom
 • obojane paste/vodice za ispiranje usta

Dodatni način da održite svoj osmijeh je:

 • izbjegavanje namirnica koje mogu obojati vaše zube
 • ispravna oralna higijena minimalno dva puta dnevno
 • redoviti posjeti stomatologu, svakih 6 mjeseci

© 2019 Poliklinika Žaja za ortodonciju. Sva prava pridržana. | Obrada osobnih podataka | Uvjeti korištenja | Politika kolačića