Scroll to top

Zašto i kada se odlučiti za ortodontsku terapiju?

Brojni pacijenti žele poboljšati izgled svojih zubi, ali ne znaju jesu li pravi kandidati za terapiju ortodontskim aparatom. Današnji zahtjevi za savršenim osmijehom postavljaju visoku ljestvicu za zadovoljenjem svih bitnih karakteristika lijepoga osmijeha, od vrhunske estetike do savršene funkcionalnosti.

Važno je za napomenuti kako terapija ortodontskim aparatom nema samo za funkciju zadovoljenje estetskih standarda, već i postizanje da čeljust i zubi budu u ravnoteži. Cilj je ortodontske terapije postaviti zube u pravilan položaj, kako bi se time očuvalo zdravlje cjelokupnog žvačnog sustava, čeljusnog zgloba, zubnog tkiva i mišića.

Budući da nema dobnog ograničenja za ortodonciju, pacijent može biti svatko tko ima želju dovesti svoje zube u skladnu cjelinu. Djeca često započinju s mobilnim aparatima, a ukoliko je potrebno nastavljaju s terapijom fiksnim aparatima. Za odrasle se odmah prelazi na terapiju fiksnim aparatima, jer mobilni ne koriste, budući da služe samo za ispravljanje odnosa čeljusti, ali ne i zuba.

Često ortodontska terapija služi i kao priprava za protetske i implantološke radove. Time se ostavlja prostor za ugradnju implantata ili se zube dodatno uljepšava i sanira ljuskicama, krunicama ili mostovima.

U prosjeku ortodontska terapija traje dvije godine, ali može trajati i duže, ukoliko pojedini slučaj tako zahtjeva.

Za uspješnost ortodontske terapije važna je kvalitetna suradnja na relaciji doktor-pacijent, redoviti dolasci na kontrole i kvalitetna oralna higijena, kako bi vaši zubi i aparat bili besprijekorno čisti, a terapija u potpunosti učinkovita.

U svojoj smo dugogodišnjoj tradiciji postavili više od 1000 mobilnih i fiksnih aparata i rješavali najteže kliničke slučajeve s vrhunskim rezultatima.

Dogovorite kontrolni pregled i saznajte koja je vrsta terapije idealna za vas!