fbpx
Scroll to top
en hr

Važnost retencijske faze nakon skidanja ortodontskog aparata

Većina pacijenata smatra kako je skidanjem ortodontskog aparata završena njihova terapija. To nije točno, a njegovanje takvog mišljenja može dovesti do potpunog poništavanja učinka terapije. Retencijska faza je izrazito bitna jer ona zadržava zube u željenom položaju.

Mobilni se retainer ili udlaga izrađuje na temelju otisaka nakon skidanja fiksnog aparata. On se izrađuje u dentalnom laboratoriju od tanke, prozirne plastike i nosi se po uputama kako je propisao ortodont.

U početku se udlaga mora nosti stalno, osim za vrijeme jela ili fizičke aktivnosti. S godinama se nošenje udlage smanjuje, da bi se u konačnici postiglo da se ona nosi 2-3 puta tjedno cijeli život. Ukoliko se pacijent ne pridržava uputstava zubi će se vratiti u stanje prije ortodontske terapije.

Osim održavanja pravilne oralne higijene, važno je i voditi brigu o svom retencijskom aparatu. Potrebno ga je prati u hladnoj vodi s četkicom za zube, a kada nije u ustima važno je da je smješten u posebno za to predviđenoj kutijici.

U slučaju loma aparata važno je odmah nazvati ordinaciju kako bi se napravio novi retainer.

© 2019 Poliklinika Žaja za ortodonciju. Sva prava pridržana. | Obrada osobnih podataka | Uvjeti korištenja | Politika kolačića